Lamminahon Ahdon 40-vuotisjuhlaliitteen puheenjohtajan palstan kirjoitus

Urheiluhenki on elänyt Lamminahon kylällä voimakkaana kautta vuosikymmenien. Urheilun eri lajeja on harrastettu laidasta laitaan, suosioiden vaihdellessa vuosien saatossa. Hiihto on lajeista sitkeimmin pysynyt harrastusten joukossa, tosin hieman eri muodoissa eri aikakausina. Aikaisemmin lähes kaikki olivat suksilla, nykyisin toiminta painottuu enemmän kilpailutoimintojen järjestelypuolelle ja hiihto-olosuhteiden kehittämiseen. Hiihdossa menestyneitä ahtolaisia löytyy seuran historian ajalta useita.

Yleisurheilu oli 1950- ja -60 luvuilla kovassa suosiossa, kylältä löytyi monia pitäjä- ja piiritasolla menestyviä urheilijoita. Urheilukenttä mahdollisti lajin monipuolisen harrastamisen. Vuosikymmenien taitteessa lentopallon pelaaminen oli kylän miesten kesäisten arki-iltojen suosittu liikuntaharrastus.

Jalka- ja pesäpallo tulivat voimakkaasti kuvaan mukaan 60-luvulla, pelit vetivät mukaan runsaasti kylän nuorisoa. Parhaimmillaan koulun kentällä oli kolmattakymmentä pelaajaa pelin tuoksinnassa, joten vipinää riitti. Menestystäkin lajit toivat tullessaan runsain mitoin. Jalkapallo on pysynyt edelleenkin muodissa, mutta ei siinä mittakaavassa kuin ennen.

Viimeisten vuosien toiminta on painottunut voimakkaasti Honkavuoren latuverkoston sekä kilpailu-ja harjoitteluolosuhteiden kaikenpuoliseen kehittämiseen. Talkootöiden osuus on ollut mittava. Yksin lampa-ahosten panos ei ole riittänyt vaan mukana on ollut runsaasti väkeä joka puolelta pitäjää. Honkavuoren kehittäminen on otettukin paikkakunnan yhteiseksi asiaksi.

Vaikka lähivuosien toiminnan pääpaino pyöriikin paljolti Honkavuoren kehittämisen ympärillä, pyritään keskittymään myös muihin kyläläisten liikunnallisiin tarpeisiin. Yhteisiä harrasteliikuntatapahtumia tullaan järjestämään aikaisempaa enemmän, lasten urheilukerho on aloittanut toimintansa tämän talven aikana. Lampa-hölökkää herätellään henkiin ja tulevana kesänä on tarkoitus järjestää nostalginen jalkapalloturnaus kolmen vuosikymmenen takaisin joukkuein.

Lamminahon Ahto toimi Pyhäjärven Pohdin alaosastona lähes neljä vuosikymmentä. Vaikka seuramme on nyt irroittautunut omaksi itsenäiseksi seuraksi, yhteistoiminta tulee jatkumaan entiseen malliin. Ahtolaiset eivät osallistu kilpailutoimintaan, vaan kaikki edustavat pitäjän ulkopuolella Pohtia, niinkuin aikaisemminkin. Toiminnan pääpaino Ahtolla on taustatyössä ja harrasteliikuntapuolella, kun taas Pohti keskittyy enemmän kilpailutoimintaan. Olemme havainneet sen, että kyläläiset kokevat talkootoiminnan enemmän omakseen kun saavat toimia oman seuran ”lipun” alla. Lopultahan työstä saatu hyöty kohdentuu samaan, tehtiin se minkä seuran nimissä tahansa.

Edessämme ovat uudet mittavat haasteet. Honkavuoren uuden monitoimikeskuksen rakennushankkeen toivomme käynnistyvän jo tulevana kesänä. Ensimmäiset myönteiset rahoituspäätökset ovat jo tulleet, lopullinen vahvistus hankkeen toteutumiselle saadaan huhtikuun aikana. Rakennushankkeessa Pyhäjärven kaupungin osuus on merkittävä, samoin Pohti ja Pyhäsalmen Syke ovat olleet mukana suunnitteluvaiheesta lähtien, joten yhteistyörintama on laaja. Tarkoitus onkin saada Honkavuorelle monipuolisen ja ympärivuotisen käytön mahdollistava keskus, ei vain yksinomaan hiihtoa palvelevaa majaa. Hankkeella onkin työnimenä ”Hiisitupa”, näin pyritään kuvaamaan paikan monipuolista käyttöä, urheilun merkityksen liiemmälti korostumatta.

Haluan tässä yhteydessä kiittää kaikkia vuosien aikana talkootyöhön osallistuneita ja muita tukijoitamme, ilman heidän apua toimintamme ei olisi mahdollista. Toivon hyvän ja rakentavan yhteistyön jatkuvan niin kaupungin kuin naapuriseurojemmekin suuntaan. Yhteistyöllä saamme ihmeitä aikaan.

Erityiskiitokset Ahton perustajille kauaskantoisesta kyläläisiä yhdistävästä päätöksestä 40 vuotta sitten. Yhteenkuuluvuuden tunne ja yhteiset tavoitteet ovat rikastuttaneet Lampa-ahosten elämää menneiden vuosikymmenten aikana. Osa seuramme perustajista on jo siirtynyt rajan tuolle puolelle, mutta joukossamme on vielä muutamia Lamminahon ahton perustajajäseniä. Toivottavasti näemme heitä tulevan sunnuntain hiihtojuhlassamme.

Me ahtolaiset vietämme 40-vuotisjuhlavuottamme työn merkeissä. Sunnuntaina 5.4 hiihdettävät kansalliset XXXIV Honkavuoren Hiihdot ovat juhlavuotemme päätapahtuma. Toivotan omasta ja seuramme hallituksen puolesta kaikki kilpailijat, heidän huoltajansa sekä hiihtoa seuraamaan saapuvan yleisön tervetulleiksi Honkavuoren lumisiin maisemiin. Toivottavasti pystymme tarjoamaan teille miellyttävän ja lämminhenkisen kilpailupäivän, niin että tulisitte tänne vielä uudelleenkin.

Kauko Tikkanen puheenjohtaja